MEEST GESTELDE VRAGEN

FAQ; Frequently Asked Questions – Meest gestelde vragen

Sinds wanneer bestaat B.A.C.A.?

B.A.C.A. is in 1995 opgericht in Amerika door een erkend sociaal werker en speltherapeut. Hij zag dat kinderen die hij in therapie had in de thuissituatie toch steeds weer werden geconfronteerd met de dader. Hij besloot een aantal motorvrienden te vragen om samen met hem een rit te doen met een kind. Het bleek een groot succes. Het kind voelde zich erg veilig bij de bikers. De bikers beloofden er altijd voor het kind te zijn als hij hen nodig had, conform de bikercode.
Het kind werd met deze hulp snel sterker en kreeg weer zelfvertrouwen. Door dit feit werd de oprichter gesterkt in het idee dat hij dit voorbeeld uit moest bouwen in kleine kring. Het werd een heel grote kring. Nederland sloot zich officieel in 2010 aan bij B.A.C.A. International.

Het is een internationale organisatie; waar zitten jullie?

B.A.C.A. heeft afdelingen, zogenaamde Chapters, in Amerika, Canada, Australië en Europa. In Europa vind je B.A.C.A. behalve in Nederland ook in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, IJsland, Denemarken, Zweden, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In een aantal landen wordt gekeken of een Chapter opgericht kan worden.

Wat doen jullie precies?

Wij geven misbruikte of mishandele kinderen een veiliger omgeving zodat ze niet langer bang zijn voor de wereld waarin ze leven. Dit doen we door ieder kind twee vrijwilligers toe te wijzen die de eerste contactpersonen zijn. Onze organisatie staat altijd klaar voor het kind waarbij de contactpersonen de eerste aanspreekpunten zijn. Als het bang is of onzeker kan hij/zij bellen en als het nodig is gaan we er naartoe.

Is het zwaar werk?

Je bent altijd beschikbaar en je werkt met een kwetsbare doelgroep. In die zin is het niet gering. We zijn geen therapeuten en geen hulpverleners. Het is niet aan ons om met de kinderen te praten over wat er gebeurd is en zo te helpen met verwerken. Wij zijn er om hen bescherming te geven, zich veilig te laten voelen. We laten hen weten dat we in hen geloven en dat we hen niet in de steek zullen laten. Door deze belofte kan het kind de ruimte en het gevoel van veiligheid krijgen dat het nodig heeft om het misbruik en de mishandeling te verwerken.

Hoe kun je je aansluiten?

Als je 18 jaar of ouder bent en een motorfiets of een trike hebt kun je je aansluiten. Je kunt dit ook als je beschikt over een vaste plaats bij iemand achterop. Verder dien je een recente VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) in te leveren m.b.t. werken met beschadigde kinderen en mag je geen strafblad hebben voor geweld, mishandeling of misbruik.

Wat word er van je verwacht? En wat kun je verwachten?

Je bent zelf naar B.A.C.A. gekomen, dus we verwachten wel enige inzet van je. Bij B.A.C.A. geldt wel de regel: Familie-werk-B.A.C.A. Wij zijn allemaal vrijwilliger en ook wij weten dat je andere verplichtingen hebt. We verwachten dat je zoveel mogelijk de chaptermeetings bijwoont en dat je zoveel mogelijk aanwezig bent bij Level 1 ritten. Verder wordt het op prijs gesteld als je zo nu en dan meehelpt bij stands op evenementen. Er zijn een klein aantal vaste B.A.C.A. evenementen verplicht per jaar.

Wanneer krijg je die mooie patches?

Als je je VOG hebt ingeleverd hebt, ontvang je een frontpatch van B.A.C.A. We verwachten dat je ook een vest aanschaft waarop je je patches vastmaakt. In Nederland is de standaard een zwart leren vest. Ook kun je een roadname-patch bestellen bij B.A.C.A. Die dien je zelf te betalen. Over de eisen hoe een B.A.C.A.-vest eruit moet komen te zien en wat er wel en niet op mag, wordt geregeld door de Security Officer van je nieuwe Chapter. Je dient je eerst minimaal een jaar lang als supporter in te zetten en te bewijzen bij B.A.C.A. alvorens je in aanmerking kunt komen om als Primary (eerste contactpersoon) van een kind actief te kunnen worden. Hierover beslist het Chapterbestuur van je Chapter. In dat geval verdien je de back patch.

Hoe worden jullie gefinancierd?

Wij bestaan door giften, donaties en sponsoring van bedrijven en particulieren. B.A.C.A. bestaat uit louter vrijwilligers en er worden geen salarissen of onkostenvergoedingen betaald.

Hoe weten jullie dat jullie succesvol zijn?

Dat zien en merken we aan het gedrag van de kinderen en horen we van de ouders of verzorgers. Of de instanties waar kinderen onder behandeling zijn, die inzien dat een kind zich beter gaat ontwikkelen en de positieve voortgang in het gedrag van een kind ziet. Het is eind 2013 in Amerika middels een onafhankelijk rapport aangetoond dat kinderen die onder de hoede van B.A.C.A. staan verbeteringen vertonen in tal van cognitieve vaardigheden en in gedragsverandering zoals afname van agressiviteit, vermeerderd zelfvertrouwen en minder terugval in oud gedrag.

Hoe oud moet een kind zijn?

Wij nemen kinderen op binnen de B.A.C.A.-familie tot 18 jaar.

Wat zijn de levels van interventie?

B.A.C.A. kent 2 levels van interventie:
Level 1: Een beschadigd kind wordt opgenomen binnen de B.A.C.A.-familie. Het gehele chapter van het gebied waar het kind woont rijdt uit naar het huis of een centraal punt in de buurt waar het kind woont. Hier wordt het kind voorgesteld aan de nieuwe familie en krijgt hij/zij twee contactpersonen aangewezen. Deze blijven de directe aanspreekpunten voor het kind. Het kind ontvangt een eigen vestje met een eigen gekozen roadname en de child rugpatch. De patch geeft aan dat het kind lid is van de B.A.C.A.-familie. Vervolgens gaan we met het kind en het hele Chapter een rit rijden van ongeveer een half uur.
Level 2: Als een kind zich bang voelt, kan hij/zij 24/7 een beroep op ons doen. Dat kan vele oorzaken hebben. De dader is bij het kind in de buurt geweest of het kind is ’s nachts bang. Dan gaan we met enkele vrijwilligers zo nodig de hele nacht voor het huis van het kind staan. Een Level 2 kan ook inhouden dat we het kind brengen en halen van school als het bang is.

Rechtbankbegeleiding: We organiseren ook een begeleiding naar een rechtbank zijn om het kind bij te staan bij een rechtszaak.

Wat betekent opnemen in de B.A.C.A.-familie?

Wij van B.A.C.A. beschouwen B.A.C.A. als één familie. Wij noemen elkaar ook “brothers & sisters”. Het opnemen van een kind in de B.A.C.A.-familie is onze level 1. Een kind krijgt dan een vest met eigen roadname en een eigen child rugpatch. Vanaf dit moment valt het kind onder de bescherming van B.A.C.A. en zullen wij dit kind als één van de onzen beschouwen. Hij/ zij gaat bij een Level 1 een rit met ons rijden. We zullen het kind vervolgens te allen tijde beschermen tegen verder geweld e/o misbruik.

Waarom hebben jullie andere namen dan jullie eigen namen?

In de bikerwereld zijn dat roadnames. Wij leven volgens de bikercode en spreken elkaar ook aan bij onze roadname. Ook onze B.A.C.A. kinderen krijgen een roadname. Wij spreken onderling onze kinderen ook alleen maar bij hun roadname aan. Dit beschermt de privacy van zowel de bikers als het kind.

Zijn jullie nooit kwaad, zo kwaad dat je de dader iets wilt aandoen?

Natuurlijk kan een gezond mens het niet begrijpen dat je kinderen iets aandoet. Geen enkel kind hoort in angst te leven. Echter, wij zijn er niet om de dader iets aan te doen. Wij zijn er voor de kinderen. De dader wordt aangepakt door justitie. Wij zijn er om de kinderen zich veilig te laten voelen en helpen hen, opdat zij hun zelfvertrouwen weer terugvinden. Als wij onszelf verliezen in agressief gedrag richting de dader kunnen wij het kind niet meer beschermen want zijn wij zelf daders geworden in ogen van justitie. Bovendien hebben deze kinderen al meer dan genoeg geweld in welke vorm dan ook meegemaakt en zijn wij de laatsten die daar nieuwe ervaringen aan toe willen voegen.

Zijn jullie juist niet intimiderend in die kleding?

Dit is onze bikercode. Het is juist de bedoeling dat we intimiderend over komen. Kinderen zien in ons een vriend/vriendin, waar ze altijd op kunnen rekenen. Wij zijn er voor de kinderen. We zullen nooit intimiderend jegens andere personen doen. Tussen “ZIJN” en “OVERKOMEN” zit een wezenlijk verschil. Het ene ‘ben je’ en het andere ‘doe je’.

Jullie zien er uit als een MC. Worden jullie niet als een motorclub beschouwd?

Nee. B.A.C.A. is geen motorclub en zal dat ook nooit worden. B.A.C.A. draagt ook niet de letters “MC” op het vest. B.A.C.A. draagt ook geen colors zoals een motorclub, maar een frontpatch en een backpatch. B.A.C.A. heeft de officiële status van vereniging. Wij zullen tevens naar buiten toe treden als een vereniging.

Dutch Chapter

Best, Netherlands, 5683 KC

Helpline: 06-31363310

President@du-nld.bacaworld.org

Klik hier om de chapter pagina te bezoeken.

Dutch Delta Chapter

4731 HR Oudenbosch, The Netherlands

Hulplijn: 06-11493074

president@de-nld.bacaworld.org

Klik hier om de chapter pagina te bezoeken.

Dutch East Chapter

Apeldoorn, The Netherlands

Hulplijn: 06-365 142 21

president@ea-nld.bacaworld.org

Klik hier om de chapter pagina te bezoeken.

Dutch North Chapter

Uffelte, the Netherlands, 7975 RV

Hulplijn: 06 365 529 22

president@no-nld.bacaworld.org

Klik hier om de chapter pagina te bezoeken.

Dutch West Chapter

Noord-Scharwoude, Nederland

Hulplijn: +31(0)6-365-133-79

president@we-nld.bacaworld.org

Klik hier om de chapter pagina te bezoeken.